Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
[...] sportowców. Nie tylko wzmacnia organizm i wspomaga procesy myślowe, ale ma również szereg innych bardzo pozytywnych właściwości. Korzyści płynących ze stosowania kwasów omega 3 w naszej diecie, są niezliczone. Jedną z ogromnych zalet, w szczególności dla sportowców jest to, że tran wspomaga budowanie masy mięśniowej na dwa sposoby: [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] co tam „siedzi”. Oliwa kontra masło W 100 g oliwy z oliwek można znaleźć: 13-15 g kwasów tłuszczowych nasyconych (kwas palmitynowy) 59-73 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne źródła podają, iż 68,97 g 8-10 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA, kwas linolowy) 0,83 g kwasów omega-3 (kwas [...]
[...] minut treningu aerobowego jest już ilością mającą prozdrowotny wpływ na nasze ciało. 2. Regularne spożycie Omega 3 Jednym z kwasów tłuszczowych, jakie zasilają mózg, są omega 3. Omega 3 w naszym ciele wykazują silne działanie przeciwzapalne, ale i nie tylko. Mają one również ogromne znaczenie dla budowy błon komórek znajdujących się w mózgu [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
Jak wiadomo stosowanie się do odpowiedniej diety i planu treningowego, jest wyznacznikiem naszych efektów, jednakże pozostaje jeszcze jeden ważny aspekt, który należy do wielkiej trójki - jest to suplementacja. Odżywki typu carbo są również uzupełniane szybko przyswajalnymi witaminami i minerałami, które zwiększają efektywność naszego treningu i [...]
[...] się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety standardowa dieta, którą Większość z nas spożywa, daleka jest od niego... Przyjmuje się, że [...]
[...] Wszystko za sprawą pokaźnej ilości tłuszczy trans, które niestety sprzyjają stanom zapalnym, ale i znacznej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega 6. 4. Mąka wysokiego przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwestia ta nie tylko dotyczy [...]
[...] że osoby, u których wykryto niskie stężenie DHA posiadają mniejszą objętość oraz obniżoną sprawność mózgu. Co więcej, uczestnicy badań, u których stężenie oraz przyjmowanie omega-3 w diecie było niższe, znacznie słabiej wypadały w testach mierzących pamięć wzrokową i funkcje wykonawcze, takich jak abstrakcyjne myślenie, wielozadaniowe ćwiczenia [...]
[...] uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. Badania pokazują, że zastąpienie dwóch łyżek nasyconego tłuszczu (znajdującego się między innymi w [...]
Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej. [...]
[...] i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, arachidowych, [...]
[...] między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina D Niskie stężenie witaminy D w surowicy może wywołać [...]
[...] 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, [...]
[...] ma znaczenie czy cukier jest dostarczany w postaci owoców, czy soków, całkowicie inne reakcje zapalne przynosi spożywanie oliwy z oliwek i ryb, a np. oleju słonecznikowego (omega-3 vs omega-6), całkowicie inny jest wydatek energetyczny związany z jedzeniem tej samej kanapki, ale składającej się ze składników o różnym stopniu przetworzenia. W [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej, czyli odchudzanie, wymaga od nas przygotowania odpowiedniej diety. O ile budowanie masy mięśniowej zostawia nam pewien margines na to, aby zjeść jakiegoś łakocia, tak redukcja wymaga już pewnych restrykcji. Jeżeli chodzi o plan treningowy, tutaj niewiele się zmienia. Kluczem jest odpowiednie dopasowanie bilansu [...]